" Juego  sucio "  

Jordi Pineda

"Tota història té un principi"

 

La tranquil·litat que altres anys es respirava a aquestes altures de temporada al voltant del filial s'ha convertit aquest curs, malauradament, en angoixa. L'angoixa de transitar per la zona baixa de la classificació, amb la pressió cada cap de setmana d'haver de puntuar per no despenjar-se de la lluita per evitar un descens de categoria que podria suposar fatals conseqüències i un clar un pas endarrere de cara a la formació dels futbolistes que actualment militen a la plantilla, i dels què venen per darrere trucant a la porta del segon equip. I és que les condicions en les quals es competeix a Tercera, malgrat que es vulgui pal·liar buscant exemples de futbolistes amb una trajectòria admirable que van fer el salt directament a Primera, com és ben sabut per la recent experiència de l'entitat, són bastant més pèssimes de cara a la formació d'un futbolista destinat a competir a l'elit. A més a més, assolir de nou un ascens per la via esportiva no és cosa senzilla, quelcom que també és ben conegut dins del club. L'últim cop, es va haver de recórrer a comprar la plaça.

Evidentment, encara queden quatre jornades, i malgrat que la dinàmica en la qual està immers l'equip no convida a l'optimisme, l'esperança és viva, i augmenta amb quelcom com el més que probable descens del Mallorca B, en cas que acabi perdent la categoria el seu primer equip, quelcom probable, que alliberaria una plaça de descens. Enguany, en aquest article intentaré desglossar els diferents factors que han provocat un canvi tan brusc respecte cursos anteriors de l'esdevenir esportiu del filial.

En primer lloc, i probablement el més clar, la joventut de la plantilla. El grup és gairebé nou, i és que la renovació respecte el curs passat és evident, i la joventut i inexperiència de molts dels components de la plantilla, provinents del Juvenil, ha donat com a conseqüència un greuge comparatiu a l'hora de competir amb altres equips molt més curtits. Quelcom que ha esdevingut motiu d'elogi per aquells que defensen que un filial és exclusivament per formar jugadors, però que hauria de ser també motiu de crítica, i és que en tot equip, la joventut necessita ser compensada amb l'experiència, i els precedents demostren que tot filial necessita comptar amb alguns jugadors més veterans que també, a més a més de completar la formació dels joves, ajudin a trobar l'equilibri a l'equip i disminueixin la diferència amb plantilles tan experimentades com les de Segona B.

En segon lloc, i molt evident en aquestes últimes jornades també, la falta de gol. Al mercat d'hivern, per decisió expressa de Jordi Lardín, que va entendre que si Marc Gual, la referència ofensiva i màxim anotador de l'equip, no volia renovar (perquè no veia tingués opcions d'arribar al primer equip, quelcom a analitzar també), havia de marxar, l'equip es va quedar tan sols amb el juvenil Álex Bermejo com a davanter centre pur. La incorporació d'un jugador suficientment contrastat que pogués suplir les carències ofensives no va arribar, i ara s'està notant.

En tercer lloc, i malgrat que vull aïllar-me del ventatjisme, i en cap cas desmerèixer la labor de David Gallego al capdavant del filial, la marxa de Lluís Planagumà, en circumstàncies incertes i estranyes, i és que el rendiment esportiu era notable i sempre havia expressat la seva voluntat d'estar al club al qual estimava, ha tingut els seus efectes. L'experiència i el carisma del preparador que ara milita al Granada B, amb qui ja ha assolit la permanència al grup 4 de Segona B malgrat comptar amb un grup molt jove, van ser claus en l'estabilitat de l'equip durant dos anys. I és que pels qui no ho recordin, entre el primer i el segon curs que hi va militar, els canvis que va patir el filial de Planagumà també van ser notables. La majoria dels titulars habituals van marxar, entre ells, jugadors com Jairo, Mamadou, Jordán, Rober, Raíllo o Pol Llonch. Les conseqüències esportives, aleshores, van ser inexistents.

Unes responsabilitats que cauen sobre qui va prendre les decisions, Jordi Lardín, coordinador del futbol base.

L'excessiva joventut de la plantilla, la falta de referències en atac o la decisió d'executar un relleu innecessari a la banqueta són greus errors de planificació que ara es reflecteixen en el pobre rendiment del filial. Enguany, confiem que, de cara al curs vinent, serviran com a experiència per panificar d'una forma diferent el filial, al mateix temps que el primer equip, resultat de l'arriscada aposta que es va fer després de la fulminant i encara incomprensible destitució d'Ángel Gómez. La feina serà major, i esprem que la satisfactòria resolució d'aquesta, també.

Jordi Pineda.